Outi Pihlajoki ja Niklas A. Kammonen Toijan kivimakasiinissa 25.6.-3.8.2024

30.4.2024


Outi Pihlajoen näyttely "Luonnollinen yhteys" ja Niklas A. Kammosen kuvia. 25.6.-3.8.2024 TI-SU klo 13-17. Vapaa pääsy.

Tarkastelen Luonnollinen yhteys – näyttelyssä ihmisen, taiteen ja luonnon välistä suhdetta raottamalla näkymiä paikkoihin, tunnelmiin ja hetkiin, joilla on ollut voimakas vaikutus yhteyden rakentumisen kokemuksiini. Hanke sai alkunsa, kun muutin pääkaupungista pieneen Varsinais-Suomalaiseen kylään upean luonnon keskelle reilu kuusi vuotta sitten. Kokemus luonnon läsnäolosta ja yhteydestä olla päivittäin osana luontoa vahvistui nopeasti palauttaen samalla yhteyden lapsuuden kokemuksiini. Kamera on kulkenut mukanani aina, ja valokuvaaminen on ollut luonnollinen osa ajatusteni, kokemusteni ja havaintojeni tarkastelua sekä erilaisten tunnelmien äärelle asettumista ja lumoutunutta hämmästelyä.

Valokuvataiteilijana katson luontoa arvostavasti, avoimesti, kuin odottaen kutsua yhteiseen vuorovaikutukseen. Kamera on minulle kuin toivottu hidaste, joka auttaa keskittymään juuri ympärillä olevaan. Se houkuttelee minut yksityiskohtien äärelle ja suuntaamaan katsettani niin valon ja varjon kuin tarkan ja epätarkankin rajapinnoille. Se on opettanut minua kiinnittämään huomiota ohikiitäviin hetkiin, joissa tiivistyy luonnon jatkuvassa muutoksessa olevan rytmin kauneus ja herkkyys, mitä ei saavuta ilman oman rytmin hidastamista ja siitä seuraavaa aistien valpastumista.

Puilla on tärkeä ja hyvin luonnollinen rooli yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden kokemuksissani. Puut ovat vahvasti yksilöitä, jotka muistuttavat ajan kulumisesta, muutoksista, tärkeistä muistoista, rakkaudesta olemassa olevaan. Myös vesi sen eri olomuodoissaan lumoaa ja kiinnittää katseeni. Veden voima rauhoittaa ja samalla muistuttaa energiasta, elämää ylläpitävästä voimasta, joka synnyttää uutta ja luo uskoa myös yhteyteen ihmisten välillä. Yhteyteen, missä säilyy vapaus katsoa, kohdata, tulla kuulluksi, arvostaa, välittää, tutkia uteliaasti ja leikkisästi. Yhteyteen, missä luovuudella ja ilmaisun voimalla on mahdollisuus tuoda näkyväksi kauneutta ja merkitystä myös siellä, missä sitä ei aina lähtökohtaisesti nähdä.

 

Kiitän työskentelyni tukemisesta Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahastoa ja Salon kaupunkia.

Outi Pihlajoki

-----------------

Niklas A. Kammonen on nuori taiteilija Helsingistä. Hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 2022 Helsingin kuvataidelukiosta, jossa hän suoritti Kuvataidediplomin.

 

Kammonen tekee taidetta monipuolisesti rajojaan etsien. Täällä nähtävä valokuvataiteen lisäksi hän ilmaisee itseään muun muassa videotaiteen, äänitaiteen sekä runouden keinoin. Inspiraatiota töihinsä hän hakee niin matkoiltaan maailman turuille kuin kesämökin rauhasta Kiskosta Lammijärven rannalta.