KOTISEUTURETKI

Aika: 16.7.2030 klo 09:30 - 17:00

9.30               Lähtö: Neste/Toija

9.45               Mommolan kartano

Mommolan kartanon pihapiiriä pidetään yhtenä Suomen alkuperäisimmistä miljöistä. Saamme tutustua kartanon puistoon ja pihapiiriin sekä kuulemme Mommolan historiallisista vaiheista erityisesti vanhan säilyttämisen näkökulmasta.

Meidät vastaanottaa kartanon emäntä Merja von Weissenberg.

Kävelymatkaa kertyy Haarniityntieltä parisataa metriä. Matkalla on paitsi kaunista maisemaa myös vanha Mommolan joen saha.

www.mommolankartano.fi

10.45             Lähtö Mommolasta

11.15             Kalliolaakson linna

Kalliolaakson linnassa nautimme lounaan ja tutustumme omistajapariskunnan opastuksella linnan toimintaan ja ympäristöön.

Ruoka on Kalliolaakson linnan erikoisuus ja ylpeyden aihe. He kasvattavat omia vihanneksia ja yrttejä sekä panostavat paikallisiin raaka-aineisiin.  Saamme nauttia meille suunnitellun lounaan noutopöydästä. Mitä kaikkea noutopöytään sisältyy, määräytyy paitsi kokin fiiliksen myös kauden sesonkituotteiden mukaan.

Koska Kalliolinnan keittiössä käytetään omia mausteseoksia, on esimerkiksi heidän yrttisuolassaan selleriä. Selleriallergikot pitäisi tietää etukäteen.

Isäntäpariskunta Ann ja Olavi Mattson.

Tutustuminen linnaan.

Linnan emäntä Ann on tekstiilitaiteilija. Hänen pellavaisia ja suomenlampaanvillasta tekemiään käsitöitä on myynnissä ja ihailtavana linnan käsityöpuodissa.

www.kalliolaaksonlinna.com

13.00            Lähtö kohti Latokartanon koskea

13.30             Latokartanon koski

Kiskonjoen Latokartanonkoski on yksi Etelä-Suomen parhaista koskista. Vesi hyppelee koskessa noin puolen kilometrin matkan, kosken pudotuskorkeus on jopa 17 metriä. Kosken ympäri kulkee noin kilometrin pituinen luontopolku. Komeita näkymiä voi ihailla myös kosken yli kulkevilta silloilta.

Latokartanonkosken kulttuuriset juuret ovat syvällä. Siellä on kuninkaankartanon ajoista lähtien harjoitettu teollista toimintaa. Kosken ympäristössä on edelleen nähtävissä eri aikojen rakennusten perustuksia ja raunioita.

Kiskonjoki on yksi Suomen luonnonsuojeluliiton valitsemista Suomen 100 luontohelmeä –kohteista, joita esittelemällä juhlistetaan 100-vuotiaan Suomen kaunista luontoa.

Lisäksi Kiskonjoki kuuluu Freshabit-ohjelmaan, jolla pyritään parantamaan sisävesiemme ekologista tilaa ja monimuotoisuutta.

Latokartanon historiallisista vaiheista kertoo Heidi Grahn.

14.30            Lähtö kohti Kosken asemaa

14.45            Vihiniemen kylätalo

Kosken aseman kyläyhdistys esittelee meille uuden kylätalonsa.

Kahvit + kaakut

koskias.fi

Matkalla Kosken kartanolle kuulemme lisää Kosken asemasta,                         rautatiesillasta ja voimalaitoksesta.

16.00            Kosken kartanon kirkko

Kartanon rouva Helena von Limburg Stirum esittelee meille                              kirkon.

Kosken ruukinkirkko on rakennettu alun perin 1600-luvulla Antskogin (Anskun) ruukinseurakunnalle, josta se siirrettiin 1780-luvulla Kosken ruukille. Kosken kirkko on yksi Suomen neljästä yksityisomistuksessa olevasta luterilaisesta kirkosta.

Kosken kartanolta on mahdollisuus ostaa tilan Hereford-                                   luomulihaa (kylmäkassi mukaan).

koskis.fi

17.00             paluu Toijaan